Persbericht burgercoalitie Stadsblokken Meinerswijk n.a.v. referendumuitslag 30 november

Meerderheid Arnhemmers vóór uitwerkingskaders

Arnhem 30 november 2016,
Een meerderheid van de Arnhemmers heeft in het referendum vandaag gestemd voor het voorgenomen raadsbesluit met de uitwerkingskaders die woningbouw in het gebied toelaten.
De burgercoalitie Stadsblokken Meinerswijk is teleurgesteld in deze uitslag maar vindt het ook een duidelijk signaal dat gerespecteerd moet worden. Met deze uitslag ligt het voor de hand dat de raad het uitwerkingskader zal vaststellen en groen licht zal geven aan projectontwikkelaar Kondor Wessels om met een ruimtelijk plan te komen.
De enorme emotie en polarisatie in de voorgaande weken laten echter wel zien dat Arnhem verdeeld is en dat er frustratie is over het gebrek aan inspraak. De burgercoalitie zou het verstandig vinden als de raad opdracht geeft aan de wethouder om zelf de regie te pakken en het vervolgproces zo transparant mogelijk te organiseren om ook aan de nee stemmers recht te doen.

De uitslag van het referendum werd gisteren rond 10 uur bekend gemaakt, 68 % van de Arnhemse bevolking heeft voor het uitwerkingskader gestemd. Deze uitslag betekent dat het merendeel van de Arnhemmers positief is over het toevoegen van de nieuwe functie woningbouw. In de raadsvergadering van 19 december wordt de referendum uitslag besproken en het uitwerkingskader behandeld. Ondanks de teleurstellende uitslag vindt de burgercoalitie dat er tijdens de debatten belangrijke toezeggingen zijn gedaan door wethouder König; er worden zo weinig mogelijk woningen gebouwd, en de Stadsblokkenwerf wordt leidend in de ruimtelijke planvorming op Stadsblokken. Dit zijn belangrijke punten waar de burgercoalitie de komende tijd over zal waken.

De afgelopen weken liepen de emoties rondom het referendum flink op, en ontstond er een tweedeling in Arnhem van voorstanders en tegenstanders. Alhoewel er een meerderheid voor is, is de burgercoalitie Stadsblokken Meinerswijk ervan overtuigd dat deze polemiek in de stad voorkomen had kunnen worden door eerder in het proces meer ruimte te geven voor inspraak en consultatie, daaraan is echt een ernstig gebrek geweest. De burgercoalitie roept daarom de raad op op om de regie bij wethouder König neer te leggen en partijen bij elkaar te brengen. Een constructieve houding van grondeigenaar Kondor Wessels zal in belangrijke mate bepalend zijn voor een goede afloop en de ontwikkeling van het uiterwaardengebied waar elke Arnhemmer van kan genieten en trots op kan zijn.

3 Reacties op “Persbericht burgercoalitie Stadsblokken Meinerswijk n.a.v. referendumuitslag 30 november”

  1. Als deelnemer aan het burgerparticipatieproces en de daaruit voortkomende gebiedsvisie ben ik zwaar teleurgesteld in de Arnhemse gemeenteraad.
    Kondor Wessels valt hierin niets te verwijten, hooguit het dreigement om het gebied op slot te zetten maar verder is het legitiem dat ze geld willen verdienen.
    Naar wij mogen hopen wordt de raad met de volgende verkiezingen zwaar afgerekend op het benedenmaatse optreden in het dossier Stadsblokken Meinerswijk.

  2. Ik heb het als Arnhemmer wonende in Zevenaar zijdelings gevolgd. Dit referendum was al gedoemd te mislukken omdat de Geitenkamper, Kleurendaller, Monnikenhuizer, Hoogkamper, Presikhaver, het een zorg zal zijn wat er met Meijnerswijk (ooit vuilnisbelt van Arnhem) gaat gebeuren.
    Graag had ik meegedacht in het proces, omdat dat gebied mij ook aan mijn hart ligt.
    Wie en watje met een referendum kunt bereiken is in Nederland nog niet goed beschreven.
    En omdat je er geen ervaring hebt ga je er de mist mee in. Zie ook referendum Rotterdam.

  3. beste Freek,
    dank je voor je reactie. Geef eens wat tipjes van de sluier? Want het is wel mosterd na de maaltijd waarmee je komt en hebben best wat hulp kunnen gebruiken. We zoeken ook naar de verklaring van deze uitkomst, hadden gemikt op een lichte overwinning of in elk geval in de buurt van de 50/50. Nu ervaren we de uitslag als een teleurstelling voor de redelijke argumenten die we hadden. Natuurlijk willen wij geen asfaltcentrales of andere zware industrie als alternatief voor woningen. Maar dat is ook totale onzin, die zijn daar geheel onmogelijk zonder milieuvergunning. Natuurlijk willen wij ook natuur, duh! En we hadden een alternatief plan, dus willen wél iets. Dus help ons eens met de analyse en met suggesties voor what to do next? Met vriendelijke groeten Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.