Reactie burgercoalitie Stadsblokken-Meinerswijk op artikel Ron König Gelderlander vrijdag 25 november

“Tegenstem een gemiste kans, Wethouder Ron König is bezorgd”, kopte de Gelderlander vrijdag. Ron König had al hoofdpijn, ligt nu ook nog wakker van een tegenstem, maar óók van de democratie.
”Ik merk dat er bij de tegenstanders veel frustratie is over het proces, dat vind ik oprecht een zorgelijk signaal”, zegt de wethouder in het artikel.

De timing van constatering is op z’n zachtst gezegd schrijnend.
Sinds in 2014 het plan “Eilanden” bekend werd hebben vele organisaties hun zorgen kenbaar gemaakt over het plan, de woningbouw en het gebrek aan consultatie.
Het wijkplatform Malburgen West, waar Stadsblokken Meinerswijk onder valt, heeft herhaaldelijk haar zorgen over gebrek aan consultatie aan de gemeente kenbaar gemaakt. De gemeente gaf niet thuis.
Er is vaak aangedrongen op een dialoog en op het voorleggen van twee plannen aan de Raad (zowel de Eilanden als het alternatieve plan van Kloppend Stadshart), De Raad had dan een open discussie kunnen voeren en afwegingen kunnen maken. Dit is op alle mogelijke manieren van de hand gewezen. Nergens in het proces is het Kloppend Stadshart alternatief serieus genomen. Het lijkt alsof het plan niet goed uitkomt in de deal die al was gesloten met de projectontwikkelaar, en al daarvoor met de curator.
Dieptepunt was de uitnodiging die Wethouder König deed bij zijn aantreden. De wethouder zegde toe via dialoog tot een compromis voor dit dossier te willen komen. Het werden gesprekken voor de bühne: de inkt van het uitwerkingskader was inmiddels al opgedroogd en bij KWP zat geen enkele beweging.
Bij behandeling in de gemeenteraad was er een recordaantal insprekers die aangaven bezorgd te zijn over het gebrek aan inspraak op de plannen. Dat zou toch een teken aan de wand moeten zijn, maar ook dat had geen gevolgen.
Na zoveel negeren was het referendum onze noodrem. Binnen no time waren 3000 handtekeningen van bezorgde Arnhemmers binnen. 3000 handtekeningen, da’s niet gering, maar nog steeds geen enkele handreiking.
Nu we tegen de stemming op 30 november lopen wordt het er niet beter op.
De gemeente staat toe dat de projectontwikkelaar de machtskaart trekt en intimideert door te dreigen de zaak op slot te zetten en industrie te gaan ontwikkelen. Sterker nog, König doet in het artikel lustig mee door te stellen ”een nee betekent dat er de komende jaren niets gebeurt”.
Het wordt nog bonter. Tijdens de eerste debatavond staan raadsleden van het prokamp in de rij de plannen van kloppend stadshart af te kraken, het initiatief en de initiatiefnemers te kleineren, we worden naïef genoemd, tegen elke vorm van ontwikkeling, nimby’s… Grote woorden worden er gebruikt.
Collega wethouder Elferink’s laatdunkende gedrag is werkelijk niet om aan te zien.

De gemeente zegt neutraal te zijn, maar plaatst filmpjes van het vóór-kamp op haar website en wethouders twitteren er met een lieve lust op los vóór het plan…..Ik durf te beweren dat de enorme polarisatie die we nu zien het resultaat is van een volkomen gebrek aan regie van de gemeente om als bestuurder een plan in goede banen te leiden.

Vindt wethouder König de frustratie oprecht een zorgelijk signaal? “Daar moeten we over nadenken” sluit het artikel af. Ook die zin is weinig geruststellend. Het gaat erom wat je doet met die ongerustheid. We adviseren de wethouder zijn zorg om te zetten in daadkracht. Pak na het referendum zelf de regie, laat dat niet over aan KWP, maar nodig alle partijen aan tafel. Zorg voor een fair proces met bespreekbare kaders om met de burgers van Arnhem te komen tot het beste plan voor Stadsblokken Meinerswijk. Gewoon er zijn voor uw burgers, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Hilde Stroot
Burgercoalitie Stadsblokken Meinerswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.