Aanvraag Referendum Gestart over collegevoorstel

Op maandag 16 mei is onderstaand persbericht verzonden.

De start van de aanvraag is in gang gezet.

In twee dagen zijn al 370 handtekeningen gezet van de 750 die voor de eerste aanvraag voor 28 mei nodig zijn! 

Buitenspel gezette burgers gaan voor referendum Stadsblokken – Meinerswijk

Met het voorgenomen raadsbesluit over de invulling van de gebiedsvisie Stadsblokken – Meinerswijk is de toekomst van het gebied in de gevarenzone beland. Daarom roept een brede coalitie bestaande uit Wijkplatform Malburgen West/Stadsblokken-Meinerswijk, Initiatiefgroep Kloppend Stadshart, Milieudefensie Arnhem en betrokken burgers alle Arnhemmers op tot het ondersteunen van een referendum over Stadsblokken-Meinerswijk.

 

Voor het opzetten van een referendum zijn in eerste instantie voor 24 mei 750 handtekeningen nodig. Handtekeningenlijsten vind je onder meer in Wijkcentrum De Spil (Lupinestraat 12), Veerhuis de Praets (De Praets 35, geopend op zaterdag en zondag van 12-17 u.) en De Groene Vos aan de Hommelseweg 41. Ook is het mogelijk hier de handtekeningenlijst uit te printen en deze, voorzien van uw gegevens en handtekening op bovenstaande adressen in te leveren. Alleen kiesgerechtigde Arnhemmers kunnen tekenen!

Daarnaast zullen op veel plaatsen initiatiefnemers voor dit referendum kiesgerechtigde Arnhemmers vragen om hun handtekening te zetten.

 

Arnhemse politiek verbreekt contact met burger
Het voorgestelde raadsbesluit neemt afstand van de kern van de gebiedsvisie Stadsblokken-Meinerswijk uit april 2012, die mét en vóór alle Arnhemse inwoners is gemaakt. Toegankelijkheid, recreatie en natuur en de relatie met de grillige rivier, dáár staat de gebiedsvisie voor!

Het raadsbesluit zet echter in op uitvoering van het plan Eilanden 2.0, een plan waarin ruimte is voor 350 woningen. Hiermee worden jaren van burgerinspraak en betrokkenheid klakkeloos ingeruild voor belangen van een projectontwikkelaar.

 

Referendum toetst draagvlak

Als er geen referendum komt, beslist de Arnhemse raad op 30 mei over een plan dat de waarden en potenties van Stadsblokken-Meinerswijk drastisch zal aantasten. De vele insprekers tijdens de raadsvergadering van 11 april hebben een duidelijk signaal laten horen: het plan past niet in de gebiedsvisie die door en voor de Arnhemse inwoners is opgesteld. De raad en het college hebben hier geen oor voor. Nu de Arnhemse politiek het contact met de burger verbreekt, ziet bovengenoemde coalitie het referendum als enige uitweg. Een referendum waarbij Arnhemmers voor of tegen het raadsbesluit kunnen stemmen. Een referendum dat laat zien of er daadwerkelijk draagvlak is voor 350 woningen in het gebied of dat Arnhem kiest voor een groen en verbindend stadshart, vrij toegankelijk voor iedereen met ruimte voor natuur en creatieve programma’s. En dat dat laatste haalbaar is, laat het plan van Initiatiefgroep Kloppend Stadshart zien!

 

Meer informatie over het referendum en het plan van Initiatiefgroep Kloppend Stadshart vindt u op www.facebook.com/stadsblokken-meinerswijk

Hier kunt u het handtekeningenformulier vinden om uit te printen en in te leveren: Handtekeningenlijst referendum Stadsblokken-Meinerswijk

Het formulier kan door één persoon gebruikt worden maar hoe meer personen er tekenen hoe beter het is.

17 Reacties op “Aanvraag Referendum Gestart over collegevoorstel”

  • Online tekenen is helaas niet toegestaan. Het moet een fysieke handtekening zijn om het rechtsgeldig te houden. Kom langs bij een tekenpunt om te tekenen of zet je handtekening op de lijst die bij dit artikel te downloaden is en lever de in bij een tekenpunt. We proberen nog meer tekenpunten in te richten.

  • Prachtig stukje Arnhem, afblijven ik ben tegen het bouwen van woningen in Mejnderswijk. Niet doen.

 1. Goed initiatief !
  Laat de burger op democratische basis beslissen over deze plannen.
  Een referendum lijkt me dan ook een wenselijk.
  Gr Patrick Janssen

 2. Lees mijn commentaar in De Gelderlander van 30-04-2016 onder de kop “Tellegen”
  Gemeente had opstallen steenfabriek moeten kopen toen bedrijvigheid stopte en geen kansen moeten bieden aan commerciële speculanten. Nu alsnog helder maken dat Meinerswijk geheel groen moet (blijven);niet marchanderen met dit mooie stukje natuurgebied binnen Arnhem, logisch aansluitend aan de rivier.

 3. Echter de gemeente heeft dat niet gedaan, maar de centen opgestreken. Nu krijgt ze een herkansing. Onderdeel van het plan is dat voornamelijk wordt gebouwd op reeds nu bebouwd gebied. Een groot deel van het door niet-rechthebbende parijen geclaimde “natuurgebied” krijgt de gemeente dan kado om er duurzaam een echt natuurgebied van te maken. Voorwaar een plan waar milieu- en bewonersgroepen een kans geboden wordt om eens redelijkheid te tonen en de uitgestoken hand te aanvaarden.

  • De natuur is er al en de projectontwikkelaar (bouwondernemening) kan er niets mee, dus ” geschenk” aan de gemeente die voor onderhoud en evt sanering moet zorgen.
   Cadeautje om toch woningen te mogen bouwen?

 4. Mooi, eerste stap naar referendum gemaakt qua aantal handtekeningen. Nog mooier zou zijn als een referendum niet nodig is en de gemeenteraad het plan met zoveel woningen afwijst. Tellen deze handtekeningen nu overigens ook mee voor de benodigde 3000?

  • Geweldige steun al die handtekeningen!
   We dienen deze eerste aanvraag in en dan is het aan de gemeente om de volgende ronde te organiseren: op een aantal aan te wijzen locaties op een aangegeven dag 3000 handtekeningen verzamelen.
   Het is dus belangrijk om dan te gaan!
   En als we dan de 3000 halen moet de gemeente een referendum uitschrijven.
   Dus: wat ons betreft nog twee maal je mening uitbrengen!

 5. Wat mij het meeste stoort aan de acties tegen Eilanden 2.0 is het vertekende beeld dat gepresenteerd wordt. Alsof Eilanden 2.0 heel Meinerswijk op de schop gaat gooien en alle mooi natuur verdwijnt. Daarmee krijg je vanzelfsprekend heel gauw de publieke opinie achter je. Maar als je het plan goed bekijkt zie je dat daar absoluut geen sprake van is. Filmpjes tegen Eilanden 2.0 zijn doorspekt met beelden die er na uitvoering van dat plan nog steeds zo uit zullen zien. Meinerswijk blijft een prachtig natuurgebied met zeer beperkte bewoning en sluit prachtig aan op de gebiedsvisie. De meeste bewoning komt op Stadsblokken. Daar waar woningen gebouwd gaan worden is nu niets van natuur te bekennen.
  Los hiervan biedt het plan biedt tevens een uitgelezen kans om uit de impasse te raken en Stadsblokken-Meinerswijk nu eindelijk eens helemaal af te maken en in zijn geheel te betrekken bij de stad. Een stem tegen Eilanden 2.0 zet de boel weer helemaal vast en kijken we nog jaren tegen de matrassenfabriek en het paintball centrum aan. Erg jammer.

  • Natuurlijk zit er veel moois in Eilanden 2.0 maar de toegevoegde woningbouw is niet nodig om op korte termijn het totale gebied te ontwikkelen conform de vastgestelde gebiedsvisie.
   Daarnaast is woningbouw in de voorgestelde omvang en plaats strijdig met riviergebonden activiteiten en ontwikkelingen op de Stadsblokken, en de evenementen.
   In Meinerswijk moet er zeker iets veranderen aan de opbouw en inrichting van steenfabriek Ariens, maar ook dat kan prima vanuit de huidige opbrengsten.

 6. Beste mensen,

  Ik ben zeker tegen woningbouw en heb allang getekend en ben het handtekeningen formulier aan het verspreiden, maar kan iemand mij vertellen wat er gaat gebeuren met de bomen op het strandje bij Stadsblokken en het stukje rechts (met mooie rietkraag) daarvan? Op de tekeningen lijkt het allemaal 1 zandvlakte (strand) te worden. Eeuwig zonde van het mooie aangezicht! En realiseert men zich wel dat daardoor meer mensen en vooral kinderen uitgenodigd zullen worden te gaan zwemmen in de Rijn? Verboden en levensgevaarlijk! Er zwemmen nu al kinderen, want er staat niet eens een bord. Graag reactie op mijn vraag, want ik wil voorkomen dat die bomen en natuur er aan gaan!

  • Beste Peggy,
   Dank voor je steun!
   De toekomst is onduidelijk zolang er geen besluit is genomen.
   De plaatjes van KWP geven een indruk van hoe hij t zou kunnen doen.
   Wat Kloppend Stadshart betreft zijn geen grote ingrepen nodig omdat de natuur ook op de Stadsblokken al zo mooi is.
   Zwemmen in de Rijn moet met beleid en kan gevaarlijk zijn.
   Strandjes zijn heerlijk maar daar zwemmen moet inderdaad niet aangemoedigd worden. Dus begroeing moet er ook blijven om dat in te perken. Helemaal mee eens.

 7. Hoi Maarten,
  Bedankt voor je reactie! Helemaal mee eens, er zijn geen grote ingrepen nodig en laat in godsnaam het groen het groen! De bomen en struiken zijn de longen en natuurlijke zuiveringsinstallatie van de stad en huisvesting voor vele dieren.De gemeente zegt dat het groener wordt, gedeeltelijk waar dus. Ik neem aan dat de gemeente niets kan doen, zolang de aanvraag voor het referendum loopt? Hierbij een link van een artikel over zwemmen in de rivieren http://m.trouw.nl/tr/m/nl/4324/Nieuws/article/detail/1155172/2009/08/08/rsquo-Vooral-jongeren-onderschatten-gevaren-van-rivieren-rsquo.dhtml

  Is er trouwens morgenavond een raadsvergadering waar stadsblokken-meinerswijk aan de orde komt?

  • Beste Peggy,

   De volgende behandeling van de gebiedsvisie Stadsblokken-Meinerswijk in de gemeenteraad vindt vanavond plaats: maandag, 13 juni om 19:30 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis.

   De uitkomsten van dit debat zijn van groot belang voor de toekomst van het gebied.

   Deze bijeenkomst is openbaar. Als je het belang van dit onderwerp wilt onderstrepen, kom dan gerust!

   Informatie is te vinden via deze link van de gemeente: https://arnhem.notudoc.nl/cgi-bin/meeting.cgi/action=view/id=3278

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.