Follow the Money: Nieuwbouw in de rivierbeddingen gaat door, tegen de wil van het kabinet

Ook onderzoeksplatform Follow the Money besteed deze week uitgebreid aandacht aan de bouwplannen in de uiterwaarden van Arnhem. Ze zetten goed op een rij wat er zo krom is aan het plan en de huidige regelgeving.

Enkele stukken uit het artikel uitgelicht:

Dit jaar start in het gebied de bouw van 430 nieuwe woningen, als het aan projectontwikkelaar VolkerWessels ligt.

 

Weliswaar komen de nieuwe huizen een meter hoger te staan dan de bestaande, maar eigenlijk is nieuwbouw in rivierbeddingen überhaupt niet meer mogelijk, gezien de steeds grotere gevolgen van klimaatverandering, schreef minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) eind 2022. Maar dat verbod blijkt vrijblijvend: ook al wil Harbers zulke bouwplannen niet, er zijn geen regels of instanties die ze tegenhouden.

De gemeente rekent in de huidige plannen voor dat toekomstige bewoners maar een klein risico lopen op een ondergelopen huis, gebaseerd op klimaatscenario’s van het KNMI uit 2014. Maar de voorspelde effecten van klimaatverandering vertonen een stijgende lijn. De nieuwste scenario’s uit 2023 zijn alweer heviger: zwaardere en langere regenbuien zullen steeds meer water door de rivieren jagen.

 

Op zichzelf is dat geen probleem, betoogt de gemeente. De Nederrijn is maar één van de vertakkingen van de Rijn, en bij meer water zijn er afspraken om het via andere takken (de Waal en de IJssel) naar het IJsselmeer of de zee te loodsen.

 

Dat beleid staat juist ter discussie, vanwege de onvoorspelbaarheid van klimaatverandering. Zo is het peil van de rivier ter hoogte van Arnhem ook afhankelijk van maatregelen die de buren nemen. Als Duitsland de dijken verhoogt om overstromingen te voorkomen, komt het water in het Nederlandse deel van de Rijn voortaan hoger te staan.

Lees het volledige artikel hier.

One Comment on “Follow the Money: Nieuwbouw in de rivierbeddingen gaat door, tegen de wil van het kabinet”

  1. Het is te zot voor woorden. Geen enkele verzekering zal de waterschade gaan vergoeden omdat dit voorspelbaar is. De huizen zullen op palen gebouwd moete worden of drijvend met ankers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.