Uitzending Nieuwsuur over risico’s bouwen in buitendijks gebied Arnhem

Naar aanleiding van de problemen met het hoge water op dit moment voor mensen die wonen in buitendijkse gebieden onderzoekt TV programma Nieuwsuur of het het wel verstandig is om op dat soort plekken nog woningen te gaan bouwen. Stadsblokken-Meinerswijk in Arnhem is zo’n gebied en wordt in de uitzending als voorbeeld genomen.

Aan het woord komen o.a. Alex Hekman, deskundige waterberging Sweco. Die zegt hierover o.a.:

“We moeten de ruimte aan het water geven. Je moet niet permanent willen bouwen op plekken die we in de toekomst nodig hebben om water op te vangen. We moeten die ruimte niet op dit moment weggeven.”

Ook de Waterschappen zijn niet enthousiast over de woningbouwplannen. Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen zegt daarover:

“Het is is ruimte die je wilt gebruiken om water tijdelijk te bergen, want die weersextremen die zullen vaker voorkomen, die zullen nog extremer worden. En als wij nu profiteren van 25 jaar verstandig beleid, dan zou het mooi zijn als wij over 25 jaar, 50 jaar profiteren van verstandig beleid nu.”

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur via deze link in zijn geheel terug: https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4604/afspelen

3 Reacties op “Uitzending Nieuwsuur over risico’s bouwen in buitendijks gebied Arnhem”

  1. Als je de terpen maar hoog genoeg maakt, zit het met woonveiligheid wel snor. Zo zal de RvS dat ook hebben beoordeeld. De terp in Meinerswijk kan in de toekomst problemen geven als er ooit bij tegenvallende waterhoeveelheden de nevengeul daar tussen de terp en het heuveltje moet worden aangepast. In het huidige plan is daar voorzien in twee haakse bochten en dat belemmert de doorstroming. De regering heeft nog geen zin om de regelgeving aan te passen op nog grotere waterhoeveelheden dan gerekend op basis van huidige prognoses. Zelf ben ik er van overtuigd dat de opwarming van de aarde uit de klauwen gaat lopen en dus ook de waterhoeveelheden. Op dit moment zien wij de problemen als stroomafwaarts het waterniveau te hoog is en de doorstroming wordt beperkt. Ook veilige woonterpen kunnen dan in de weg zitten als er waterberging nodig is.

  2. Wat is nu belangrijker??? De veiligheid van die meer dan 100.000 mensen in Arnhem-Zuid, in Huissen en vervolgens de hele Betuwe…. of de mega-winsten die een sluwe projectontwikkelaar hoopt te scoren??? Iemand die voor een prikkie een lap “Overstroomgronden” waar na de bijna-ramp van 1995 nooit meer op gebouwd mocht worden… uit een failliete boedel getrokken heeft. En daar even, midden in de flessenhals in de Rijn, een hele woonwijk van 400 woningen neer wil pleuren….. En dat in tijden dat de risico’s op extreme waterhoogte ieder jaar groter worden….

  3. Wij weten het wel en zij weten het wel. De huizen worden overgedragen en de bewoners krijgen overlast en dan gaat ons belastingbudget in hulpverlening.
    Aach wat een zwartkijker ben ik toch. het draait altijd weer om geld lange toekomst bestaat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.