Noodkreet aan de Raad van de gemeente Arnhem, neem de burger serieus

Geachte Raad,

In de afgelopen periode was het zwartlakken van Stukken die door burgers en journalisten werden opgevraagd nogal in het nieuws. Je hoopt dan altijd als jij een WOB verzoek indient jouw gemeentebestuur het wel naar behoren doet. Helaas! In de beantwoording van de zienswijzen op het Bestemmingsplan Stadsblokken-Meinerswijk stond in de beantwoording dat het antwoord te vinden zou zijn in de Realisatieovereenkomst tussen KondorWessels Projecten en het gemeentebestuur. Natuurlijk wil je dan kunnen controleren of het antwoord voldoende hiermee voldoende gemotiveerd is in het weerleggen van de betreffende zienswijze. Dus heb ik een WOB verzoek ingediend om de Realisatieovereenkomst te kunnen inzien met name op dat aspect.

Helaas wordt mij dat door het gemeentebestuur onmogelijk gemaakt. Eenendertig pagina’s zijn zwartgelakt en slechts 8 zijn geheel of gedeeltelijk te lezen. Ik hoef u als bestuurskundige waarschijnlijk geen lesje openbaar bestuur te geven om duidelijk te maken dat hiermee de grondbeginselen van de rechtstaat worden geschonden. Natuurlijk, als er bedrijfsgevoelige gegevens in staan, waarover met KWP overeengekomen is dat ze niet geopenbaard zullen worden dan heb ik er alle begrip voor dat die niet vermeld worden. En het is dan een vorm van fatsoenlijk bestuur om aan haar burger te motiveren, waarom bepaalde pagina’s zijn zwartgelakt. Dat is in dit geval niet gebeurd.

Misschien klinkt het wat overdreven, maar ik vind dat op deze manier je burgers informatie onthouden de rechtstaat in gevaar brengt. Ik heb namelijk vanuit de grondrechten van onze samenleving het recht op democratische controle van het bestuur. En het is op dit dossier niet de eerste keer dat WOB documenten zwartgelakt worden aangeboden door het gemeentebestuur. Ook bij een WOB verzoek van de Stichting Kloppend Stadshart was dat het geval.

Als burger begin ik ook steeds meer het gevoel te krijgen dat dat hele bestemmingsplan een eentweetje is tussen een agressief opererende projectontwikkelaar een een gemeentebestuur dat meegaat in het agressieve gedrag van die projectontwikkelaar. Bewijs? Bijvoorbeeld: Bijna alle onderzoeken voor het bestemmingsplan zijn uitgevoerd door ondernemingen uit het VolkerWessels concern. Het gemeentebestuur heeft geen enkele moeite genomen om die onderzoeken te laten verifiëren bij een derde partij. Grote delen uit het bestemmingsplan komen uit de koker van de projectontwikkelaar. Enige samenhangende visie van het gemeentebestuur zelf in het bestemmingsplan ontbreekt. Over de overdracht van de gronden die een stortplaats bevatten, kunnen wij als burger, nu de Realisatieovereenkomst op die punten niet openbaar is, niet zien met welke waarborgen deze worden overgedragen aan de gemeente. Want als straks blijkt dat de gemeente opdraait voor de kosten om mogelijke verontreinigingen, die een gevaar opleveren voor bijvoorbeeld het grondwater te saneren dan draaien wij daar als burger -misschien wel met een extra belastingverhoging- voor op.

Met de landelijke verkiezingen voor de deur maakt u het de kiezer op deze manier niet gemakkelijk om de moeite te nemen naar de stembus te gaan. Immers “de hoge heren”, ze doen toch waar ze zelf zin in hebben. Kortom, dit is een noodkreet aan de Raad van de gemeente Arnhem, die nota bene in de afgelopen periode zelf heeft ervaren hoe het is erachter te moeten komen dat een heel onderzoek bij haar weggehouden is Neem de burger serieus. Spreek het college hierop aan en geef aangevraagde WOB stukken ruimhartiger vrij.

Met vriendelijke groet,

Drs Hans Kuypers

Hierboven: Uitzending Zondag met Lubach van 21-02-2021 over het zwartlakken van stukken

One Comment on “Noodkreet aan de Raad van de gemeente Arnhem, neem de burger serieus”

  1. Het is te schandalig voor woorden. De Gemeente Arnhem gaat volledig de fout in en komt er ook nog mee weg. Als weldenkend Arnhems burger zie je het gebeuren maar staat machteloos aan de kant wanneer het grote geld aan de macht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.