Reactie van Burgercoalitie Stadsblokken Meinerswijk op KWP’s dreigement het gebied op slot te zetten

In de Gelderlander van 21 oktober dreigt grondeigenaar Kondor Wessels Projecten het gebied op slot te zetten. KWP gaat dan het bedrijventerrein verder ontwikkelen.  De argumentatie: „Bij een ‘nee’ ligt er niets om mee te werken. Zonder visie, zonder regels, kun je geen plan maken. In die situatie zit het proces op slot, en daarmee ook het gebied zelf.” Een ‘nee’ is een ‘ja’ voor een bedrijventerrein, stelt hij.

Wij vinden deze reactie onbegrijpelijk, het getuigt van weinig respect voor het democratisch proces en de wensen en verlangens van de Arnhemse burger. Er is wel degelijk een visie, in 2012 is de gebiedsvisie vastgesteld die we graag met zijn allen zouden willen verwezenlijken. Deze visie laat maar zeer beperkte woningbouw toe. Is dit de reden dat KWP deze visie lijkt te negeren? Realiseert KWP zich dat ze daarmee tevens de stem van honderden Arnhemmers negeert, die in het intensieve burgerparticpatieproces hun ideeën hebben aangedragen en hun bijdrage hebben geleverd aan het tot standkomen van die visie?

KWP heeft de grond in Stadsblokken-Meinerswijk gekocht in oktober 2015 terwijl op dat moment de voornoemde gebiedsvisie, die geen woonprogramma toelaat, al was vastgesteld. Met het plan eilanden 2.0 probeerde KWP af te wijken van de gebiedsvisie om toch groen licht voor woningbouw te krijgen. Nu de toevoeging van woningbouw ter discussie staat in het referendum, dreigt de projectontwikkelaar al bij voorbaat het gebied op slot te gooien.

We zouden graag de projectontwikkelaar willen oproepen om op z’n minst Arnhemmers een faire kans te geven zich uit te spreken over of woningbouw in het gebied wenselijk is.

We hopen ook dat de projectontwikkelaar de uitkomst van het referendum respecteert, zoals ook de opstelling leek eerder dit jaar toen Dhr. Hasselerharm in het AD nog stelde “wij staan er open in, en zijn blij dat de toekomst van Stadsblokken en Meinerswijk zo leeft onder de Arnhemmers. Dat is een goed uitgangspunt”. Wij zijn ervan overtuigd dat met die opstelling we er wel uit gaan komen en blijven daarom open staan voor gesprek.

Als laatste, het is nog altijd de gemeente die gaat over het vaststellen van een bestemmingsplan waarbij alle belangen goed worden afgewogen, niet alleen het belang van de grondeigenaar telt. We roepen Arnhemmers op, ga 30 november stemmen en stem met je hart!

5 Reacties op “Reactie van Burgercoalitie Stadsblokken Meinerswijk op KWP’s dreigement het gebied op slot te zetten”

 1. Het huidige bestemmingsplan voor Stadsblokken en het fabrieksterrein van Ariëns (de hallen tegenvoer Artez) is ‘industrie. Bij een ‘nee’ tegen het gemeentelijke uitwerkingskader’ blijft de huidige bestemming dus van kracht. Hasselerharm gaf aan de men in dat geval de huidige, tijdelijk huurcontract naar langduriger contracten om gaat zetten. Hierdoor verdient KWP de rentelasten van de aankoop van 152 hectaren in het gebied terug en draaien ze dus geen verlies. Uiteraard hebben ze dit scenario van te voren doorgerekend. Bij een ‘nee’ komt er op die plek dus geen natuur maar blijft het -door de democratisch gekozen gemeenteraad- vastgestelde bestemmingsplan (‘industrie’) gewoon van kracht. Iets soortgelijks hebben we met het steenfabriekterrein in Rheden kunnen zien; door de weerstand tegen woningbouw geldt daar nog steeds als bestemming ‘industrie’. In plaats van woningen of natuur staan daar straks waarschijnlijk grote hallen van een distributiecentrum van transportbedrijf Rotra. Een scenario waarmee niemand blij is: http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/rotra-kan-eind-2016-pas-bouwen-in-velp-1.4602995

  • De ware aard van de eigenaar komt hier boven: onder druk woningbouw realiseren tegen de uitkomst van het burgerparticipatieproces in.
   Vlak na zijn aankoop liet hij weten dat het een gok was en dat hij ook kon verliezen. De gok is ook te zien aan het feit dat Javasto 2 miljoen extra krijgt bij toestemming om woningen te bouwen.
   Met de intentieovereenkomsten is er een wapenstilstand die lopende rechtszaken over en weer stil zet.
   Gemeente en eigenaar hebben kennelijk een probleem met elkaar en om dat op te lossen vinden zij elkaar in woningbouw, en niet zo’n beetje, strijdig met de afspraken.
   Bestemming bedrijfsactiviteiten is volgend de gebiedsvisie prima inpasbaar. Met een vastgesteld bestemmingsplan voor de omliggende grond zal hinderlijke en niet passende bedrijfsactiviteit op veel weerstand blijven stuiten. Wie heeft daar iets aan.
   Bij een “Nee” zullen gemeente en KWP met een beter voorstel moeten komen, en in samenspraak met de burger als hun voorstel sterk blijft afwijken van de gebiedsvisie.
   Hoewel de betrokken wethouder uit Rheden houdt daarna elke vergelijking op.

 2. Wonderlijk dreigement. Mensen met een overdosis aan zelfrespect reageren ook zo als ze hun zin niet krijgen. Je vraagt je af of de grote baas bij KWP wel op de hoogte is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.