Beverfamilie gevestigd op Stadsblokken

Uniek eerste paar bevers met jongen gesignaleerd in natuurgebied midden in de stad

Onderzoek van Ecologisch onderzoeksbureau Econatura heeft bevestigd dat op Stadsblokken, de zuidoever van Arnhem tussen de twee bruggen, zich een beverfamilie heeft gevestigd. Er zijn al jaren bevers aanwezig op de Stadsblokken, net als in Meinerswijk, maar het is nu voor het eerst dat er zo duidelijk een hele beverfamilie gevestigd is en een burcht heeft gebouwd. Het oude Museumcafe van Museum Arnhem zou bij plaatsing de burcht vernietigen en de beverfamilie verjagen. Kondor Wessels Projecten wil dit Museumcafé plaatsen om informatie te verstrekken over de bouwplannen in Stadsblokken-Meinerswijk. Daarom vragen bewoners, Milieudefensie en Stichting Kloppend Stadshart aan de Provincie om de vergunning die was verstrekt per direct weer in te trekken.

In Stadsblokken-Meinerswijk worden al veel vaker bevers gesignaleerd maar deze gevestigde beverfamilie op Stadsblokken is een unicum. De beverfamilie bestaande uit ouders en jongen heeft een burcht gebouwd in de haven van Coers en gebruikt heel Stadsblokken als leefgebied, blijkt uit het onderzoek van Econatura. Bevers zijn inheemse beschermde diersoorten die strikt moeten worden beschermd. Het is daarom ondenkbaar een informatiecentrum te bouwen bovenop deze burcht.

Om dit informatiecentrum te ontwikkelen heeft Kondor Wessels indertijd een tijdelijke omgevingsvergunning verkregen. Daarbij werd gekeken of het tijdelijke plaatsen van het gebouw geen blijvende schade toebrengt aan de omgeving waarbij ook aan natuurwaarden werd getoetst. Tijdens het ecologische onderzoek dat Kondor Wessels daarvoor heeft laten uitvoeren is de bever niet opgemerkt. Bewoners, Stichting Kloppend Stadshart en Milieudefensie hebben daarop direct contra-expertise ingeroepen.

“Wij zijn altijd overtuigd geweest dat het gebied al hoge natuurwaarden had en rijk is aan soorten, en zijn blij dat we toch extra ecologisch onderzoek hebben laten uitvoeren” vertelt Margo Meeuwissen, woordvoerder namens de organisaties. “Opnieuw sterkt dit onze visie dat woningbouw alleen maar schadelijk is voor dit mooie natuurgebied midden in de stad”.

De organisaties dienen na deze vondst meteen een handhavingsverzoek in bij de Omgevingsdienst ODRA die de omgevingsvergunning indertijd heeft afgegeven. ”Doorzetten van de ontwikkeling is in strijd met de wet Natuurbescherming en dus moet de Provincie nu ingrijpen en de plaatsing van het informatiecentrum stilleggen”, aldus Meeuwissen.

Stichting Kloppend Stadshart, Milieudefensie en Bewonersplatform Stadsblokken-Meinerswijk verzetten zich al jaren tegen de grootschalige bouw in de uiterwaarden, het gebied is immers al een prachtig stadspark en groene oase voor alle Arnhemmers. De bouw van twee nieuwe wijken in het gebied tast het groen en de rust in het gebied alleen maar aan. De stelling van Kondor Wessels Projecten dat met deze bouw er juist meer natuur bij komt en de natuur wordt versterkt kan nu definitief de prullenbak in: bouwen en daarmee de bever verjagen leidt tot precies het omgekeerde.

Bekijk hier het onderzoeksrapport

Hieronder een mooie video van één van de bevers op de Stadsblokken:

Foto copyright: EcoNatura Onderzoek voor Natuur & Landschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.