Steun Stadsblokken Meinerswijk

We leven in een nieuwe werkelijkheid die offers en aanpassingsvermogen vraagt van iedereen. Milieudefensie Arnhem en Kloppend Stadshart wensen iedereen veel sterkte.

Vanwege het Coronavirus gaat ook de crowdfundingsavond voor Stadsblokken-Meinerswijk niet door. Omdat het nog wel enige tijd kan duren voordat we weer samen kunnen komen, hebben Milieudefensie Arnhem en Kloppend Stadshart nu al de nieuwe crowdfundingssite gelanceerd. Kijk op www.steunstadsblokkenmeinerswijk.nl en lees waarom het bouwen van 430 woningen naast de rivier een heel slecht plan is. En hoe het anders kan.

Natuur midden in de stad is uniek

Stadsblokken-Meinerswijk is een prachtig uiterwaardengebied in het hart van Arnhem. Het is een belangrijke plek voor bevers, vogels en vele andere dieren en planten. Ook geeft het uiterwaarden-gebied verkoeling tijdens warme zomerse dagen.Natuur midden in de stad is uniek. Maar het gebied is in gevaar. De gemeente Arnhem wil projectontwikkelaar KWP 430 woningen naast de rivier laten bouwen. Bouwen in de uiterwaarden verstoort de natuur en is gevaarlijk vanwege het overstromingsgevaar.

Hoogleraar Pier Vellinga, internationale autoriteit op het gebied van klimaatverandering gaf al eerder aan: “De keuze voor woningbouw op deze plek en op dit moment heeft verstrekkende gevolgen voor rivierverruiming en dijkverhoging elders, of leidt tot meer risico’s hier in Arnhem of elders langs de rivier. Arnhem gaat hier waarschijnlijk spijt van krijgen. Op andere plaatsen worden huizen afgebroken en bomen in de uiterwaard gekapt om ruimte voor de rivier te maken.”

Stadspark en natuurgebied zonder woningbouw: het kan!

Het zou fantastisch zijn als Stadsblokken-Meinerswijk een écht stadspark en natuurgebied zou worden. Een plek voor alle Arnhemmers en bezoekers, een plek zonder villa’s en flats, een plek waar ruimte is voor de natuur, de rivier, mensen, dieren en recreatie.

Meer informatie: www.steunstadsblokkenmeinerswijk.nl

4 Reacties op “Steun Stadsblokken Meinerswijk”

 1. Heel graag behoud van de natuur in Meinerswijk en Stadsblokken zonder woningbouw. Op deze manier krijg je een unieke stad met aan de noord én zuid kant groen voor natuur en recreatie. De stad is al groot genoeg.

 2. Ik meen dat er onderscheid kan worden gemaakt tussen Stadsblokken en Meinerswijk. Op Stadsblokken kan met mate worden gebouwd, Meinerswijk is voor de natuur. Er moet gebouwd worden in dit land. Nederland is groter dan Arnhem.
  Vr.gr. Rob van Otterloo

  • Wij vinden woningen bouwen in de uiterwaarden een slecht idee, zowel op Stadsblokken als in Meinerswijk.

   Hoewel we op het moment met een woningtekort kampen, wegen 430 woningen in het uiterwaardengebied zeker niet op tegen de vele nadelen. Woningen kunnen beter ergens anders worden gebouwd waar waterbescherming niet in het geding is en waar het Natuurnetwerk niet wordt onderbroken. Daarbij zullen de villa’s in Meinerswijk zeker geen bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort. Wie een luxe villa kan betalen, kan altijd wel een woning vinden.

   Als het plan van de gemeente Arnhem en de projectontwikkelaar KWP doorgaat, worden er 430 woningen in het gebied gebouwd waarvan 80% op Stadsblokken. Dit neemt veel ruimte in beslag, ruimte die afgepakt wordt van dieren en planten. Het plan neemt vooral in Stadsblokken cruciale ruimte weg. Dit gebied is onderdeel van een verbindingszone langs de rivieren die van de Noordzee naar Duitsland loopt. Als op Stadsblokken huizen gebouwd worden, wordt het daar zo smal dat dieren er niet goed meer langs kunnen.

   Het probleem is veel groter dan alleen de woningen. Er komen ruim 400 auto’s, wegen, parkeerplekken en verlichting. Dit zorgt voor veel problemen, denk aan verkeers-, licht- en geluidsoverlast. Er blijft dus steeds minder ruimte over voor dieren en planten. In het ergste geval kunnen ze verdwijnen.

   Lees meer hier: https://steunstadsblokkenmeinerswijk.nl/top-3-gevaren-van-bouwen

 3. Eeuwig zonde om hier te bouwen. De Gemeente had beloofd er af te blijven, maar is gedraaid voor een gelddeal met een speculant. Arnhemmers zijn door diezelfde speculant misleid in een referendum met de slogan: “U wilt toch ook meer natuur?” Die natuur ligt er al, en bouwen in natuur kost alleen maar natuur ! Arnhems Groene Band en Groene Stadshart is nu zo uniek. Een oase van rust, temidden van de hectiek van Arnhem Noord en Arnhem Zuid. Vele diersoorten die zich thuis voelen in dit stuk natuur. En echte natuurliefhebbers, die hier wandelen, fietsen en recreëren. Die rust gaat straks verdwijnen als Stadsblokken half-vol wordt gebouwd en er in Meinerswijk luxe villa’s komen. Laat de tiny-houses die er nu zijn toch gewoon staan, dat stoort niemand. Autolawaai en motorboten (als de Plas van Bruil wordt verbonden met de Rijn en doorgetrokken wordt naar de Praets) gaan de rust wel verstoren.
  Er zijn genoeg andere plekken waar wel gebouwd kan worden, zoals vele kantoren en winkelpanden die al jaren leeg staan.
  Arnhem en KWP, handen af van uniek Stadsblokken/Meinerswijk !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.