Kloppend Stadshart zegt: Stop plaatsing Museumcafé, houdt Bevers in Stadsblokken tevree

Dinsdag 17 maart vecht Stichting Kloppend Stadshart in de rechtbank van Arnhem voor het behoud van de bever. Onder andere de stichting vreest het vertrek van de bever bij Stadsblokken als het Museumcafé op de kop van de haven wordt geplaatst. Projectontwikkelaar KWP heeft hier al voorbereidingen voor getroffen.

KWP is met gemeente Arnhem overeengekomen om het Museumcafé te plaatsen op de kop van de haven (zie tekening). Hier zit nu een deel van de botenopslag van het Watersportcentrum. KWP heeft een tijdelijke omgevingsvergunning aangevraagd om het Museumcafé maximaal voor 10 jaar te gaan gebruiken als informatiecentrum. Een tijdelijke omgevingsvergunning kan volgens de wet aangevraagd worden voor tijdelijke bouwwerken. Bijvoorbeeld voor een noodlokaal voor een school. Na de maximaal vergunbare termijn van 10 jaar dient het bouwwerk weggehaald te worden.
In het Masterplan en het bestemmingsplan staat op dezelfde locatie het Museumcafé ingetekend als horecavoorziening.

Bever

Na een half jaar stilte zijn de laatste drie maanden weer dagelijks meerdere bevers gezien in de Haven van Coers. Deze bevers zwemmen met grote regelmaat naar de locatie van het te plaatsen Museumcafé. Onder andere stichting Kloppend Stadshart is bang dat de bever vertrekt zo snel het Museumcafé is geplaatst en er veel meer mensen in hun leefgebied komen.

Bevers zijn een beschermde diersoort. Volgens de zoogdierverening houden bevers van de volgende omstandigheden: ‘Bevers komen voor in het overgangsgebied tussen land en water zoals moerassen, langs beken, rivieren en meren. De bever heeft een voorkeur voor rustige rivieren en meren omzoomd door broekbossen met bomen als wilg en es. De aanwezigheid van bossen op de oevers is een vereiste; (open of rotsige oevers worden gemeden). De bever kan door middel van het bouwen van dammen en het omknagen van bomen en struiken een grote invloed op zijn leefomgeving hebben. Er is geen voorkeur voor stromend of stilstaand water, maar een waterdiepte van minimaal 50 cm is een vereiste. In ondiep stromend water worden dammen gebouwd om de gewenste waterstand te krijgen.’

Deze omstandigheden zijn nu in het gebied aanwezig. We vragen u ons het via deze website te melden als er veranderingen plaatsvinden in het gebied.

Botenopslag

KWP verplaatst de botenopslag naar de paardenweide aan de overkant van de Stadsblokkenweg. De boten zullen hier niet alleen opgeslagen worden, maar er zal ook aan de boten geklust gaan worden. De stichting en bewoners van de Haven van Coers zijn bang dat dit tot vervuiling van het gebied gaat leiden.

Werkzaamheden

KWP was al gestart met de voorbereidingen voor het verplaatsen van het Museumcafé. Hiervoor hadden ze delen uit de Nederrijn-oever gegraven. Deze grond hebben ze verplaatst naar de paardenweide. Na twee dagen is het werk echter stilgelegd omdat de grond vervuild bleek door asbest. Het gebied is afgezet met hekken. Hierop zijn geen waarschuwingsborden geplaatst. Ook is de grond met de asbest niet afgedekt. De stichting en bewoners van de Haven van Coers hebben bij de bevoegd gezagen vragen gesteld hierover. Ook hebben ze gevraagd of het alleen om een asbest vervuiling gaat of dat de grond nog verder vervuild is met bijvoorbeeld PAK’s. Dit soort stoffen worden veel aangetroffen in dit gebied en in andere gebieden van Nederland waar een scheepswerf is geweest.

Nieuwe Situatie Museumcafe Stadsblokken Meinerswijk
Nieuwe Situatie Museumcafé Stadsblokken Meinerswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.