Hitte in Arnhem: Stadsblokken-Meinerswijk zorgt voor koeling van de stad

Hitte in Arnhem. De temperatuur loopt flink op in de stad door alle stenen gebouwen en straten die warmte vasthouden en uit blijven stralen. Maar Arnhem heeft een unieke troef in handen: Stadsblokken-Meinerswijk.

Deze groene strook met veel water midden in Arnhem zorgt voor de broodnodige verkoeling. Op de hittekaart is dat goed te zien. Waar in andere grote steden vrijwel alles in het midden van de stad is volgebouwd profiteert Arnhem van dit unieke open gebied dat zorgt voor een natuurlijke koeling. Extreme hitte in de steden (ook wel hittestress genoemd) is een steeds groter wordend probleem dat in de toekomst steeds meer dodelijke slachtoffers gaat vergen.

Arnhem is met Stadsblokken-Meinerswijk in tegenstelling tot andere steden onbewust al een stukje klimaatbestendig. Naast koeling van de stad bij hoge temperaturen is het gebied bij extreme regenval in het stroomgebied van de Rijn ook een overloopgebied voor hoogwater. Dat hebben we in januari goed kunnen zien toen alles flink volstroomde.

Dat heeft de gemeente Arnhem goed voor elkaar zou je zeggen. Ze loopt voor op andere steden die dit nog maar voor elkaar moeten gaan zien te boxen met het steeds extremere weer. Zij zullen in de stad bebouwing moeten gaan inruilen voor groen. Maar Arnhem heeft Stadsblokken-Meinerswijk als een soort groene oase midden in de stad. Iets om trots op te zijn en te koesteren zou je zeggen. Niets is minder waar. Arnhem kiest niet voor het klimaat , de toekomst, de veiligheid en de gezondheid van haar burgers maar voor het grote geld!

Arnhem wil in zee met een projectontwikkelaar en een nieuwe woonwijk laten bouwen in Meinerswijk en Stadsblokken. Onbegrijpelijk vinden vele burgers en experts. Toch laten mensen zich verleiden en in slaap sussen door de mooie plaatjes van de projectontwikkelaar. Het klimaat laat zich echter niet misleiden en laat van zich zien nu. Net als in januari met het hoge water en nu alweer met deze extreme hitte.

Hoelang moet het nog duren voordat de Gemeente Arnhem dit ook erkent en toegeeft dat het gebied juist gekoesterd moet worden om de strijd aan te gaan met de klimaatverandering? Door juist gebouwen en steen weg te halen en het gebied zo openbaar en toegankelijk mogelijk te maken voor de natuur, kan Arnhem voorop lopen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat is waar Arnhemmers trots op kunnen zijn. Het zou mooi zijn als Arnhem daar eens mee in het nieuws komt. En is de gemeente dit niet gewoon verplicht? Te zorgen voor een veilig leefmilieu voor haar burgers in de toekomst?

Stichting Kloppend Stadshart vindt van wel en komt in actie. Meedoen?

Hittekaart van Arnhem met in het blauw Stadsblokken-Meinerswijk. Bron: atlasnatuurlijkkapitaal.nl

Lees meer hierover:

Hittekaart van Nederland

Hittestress: een onderschat probleem (Openbare ruimte.nu)

Meer groen in de stad om de temperatuur te verlagen (Atlas Natuurlijk Kapitaal)

De gevolgen van extreme hitte in de steden worden vaak onderschat. (de Volkskrant)

Bouwen in tijden van klimaatverandering (Groenlicht Arnhem)

 

 

2 Reacties op “Hitte in Arnhem: Stadsblokken-Meinerswijk zorgt voor koeling van de stad”

  1. Het valt mij op dat u systematisch het uiterwaard gebied de Bakenhof niet noemt, terwijl dit toch een echt natuurgebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Het zou mooi zijn dat wel te doen. dat houdt ook voor dit gebied druk op de zaak. Nu lijkt het wat te verrommelen doordat Jan en alleman er recreëert door met de brommer of de auto het gebied in te rijden na afloop met achterlating van hun afval.

    • Beste Hans,
      Inderdaad hoort de Bakenhof als Rijnuiterwaard er net zo goed bij, al gaat daar de discussie niet over bij de huidige plannen. Het is een interessante gedachte om dit gebied bij de discussie over Stadsblokken – Meinerswijk te betrekken, in de toekomst zal het beheer voor zover mogelijk worden samengevoegd. Wat u beschrijft lijkt op een gebrek aan toezicht, en dit is ook wel een schrikbeeld voor Stadsblokken Meinerswijk, want dat zal er niet eenvoudiger op worden met al die extra bewoning en drukte. Wat kan helpen is dat u uw waarnemingen en zorgen doorgeeft aan Staatsbosbeheer en aan de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.