Rechter redt bever

In een voorlopige uitspraak heeft de rechter bepaald dat het verrichten van werkzaamheden voor het plaatsen van het Museumcafé in opdracht van projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten in het woongebied van de bever (Stadsblokken) niet is toegestaan, totdat er definitief op het bezwaar van de Stichting Kloppend Stadshart hiertegen is besloten. De bever is een beschermde diersoort en het is goed dat de rechter duidelijk is dat de regels die daarvoor gelden moeten worden nageleefd.

 

Woningbouw in Stadsblokken

In januari vorig jaar werd het bestemmingsplan Stadsblokken/Meinerswijk vastgesteld door de Raad van Arnhem. Onderdeel daarvan is het bouwen van enkele appartementsgebouwen in Stadsblokken door projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten (KWP). In algemene zin is het beleid in Nederland er al jaren op gericht om grootschalig bouwen buitendijks niet toegestaan. Dat is belangrijk om straks als als gevolg van de klimaatverandering er meer water uit Duitsland wordt aangevoerd de rivier dan meer reservecapaciteit heeft. Daarover is onder andere door de Stichting Kloppend Stadshart bezwaar gemaakt. Dat bezwaar werd door de gemeente afgewezen en inmiddels loopt er een beroepszaak bij de Raad van State.

 

Plaatsen Informatiecentrum

Vooruitlopend op deze procedure wilde KWP alvast aan de slag met voorbereidende activiteiten, waaronder het plaatsen van het voormalige Museumcafé, dat door de gemeente aan KWP werd overgedragen. Dat Museumcafé, dat onder andere dienst zal gaan doen al Infocentrum, komt op het terrein van Deep Yachts en daar huis sinds enige tijd een beverfamilie. Aanvankelijk ontkenden gemeente, provincie en KWP dat er sprake was van een beverburcht en vonden dat de voorbereidende activiteiten voor het plaatsen van het Infocentrum. Ook toen door het terzake deskundige adviesbureau Econatura allang was vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een beverburcht kreeg KWP alle gelegenheid van de overheid om door te gaan met activiteiten die verstorend werken op het leefgebied van de bever. Uiteindelijk heeft de Stichting Kloppend Stadshart samen met de bewoners de rechter moeten inschakelen om te voorkomen dat de beverfamilie hierdoor onherstelbare schade zou oplopen.

 

Uitspraak Rechtbank Gelderland

De uitspraak van de rechter is glashelder. De provincie, zo stelt de rechter, kon volstaan met de enkele stelling dat de bever niet storingsgevoelig is. De rechter: “Op dit moment vinden er al al activiteiten plaats(opslag boten, red.), waarvan de intensiteit niet bekend is, maar met de aanvullende activiteiten kan een grens worden overschreden, waardoor de bevers alsnog zullen vertrekken”. Daarom acht de rechter het van belang dat de Provincie zich nader zal buigen “over zowel het risico van het instorten van de burcht bij het plaatsen van het Infocentrum als over het risico op verstoren en vertrekken van de bever als gevolg van die werkzaamheden en het verdere gebruik van het Infocentrum”. Opmerkelijk is is ook dat de rechter in zijn besluit ook aangeeft dat het bezwaar een redelijke kans van slagen heeft.

 

Aanleg op terrein jachthaven ligt definitief stil

Na een roerige tijd, waarin handhavers niet handhaafden of zelfs niet kwamen opdagen en KWP dus zijn gang kon gaan, is er nu eindelijk duidelijkheid over dit deel van het bestemmingsplan. Zolang er door de provincie niet op het bezwaar beslist is, mag het Infocentrum niet geplaatst worden en mogen er in de buurt van de burcht geen verstorende activiteiten plaatsvinden.

Zie ook het artikel in de Gelderlander wat deze week verscheen hierover: https://www.gelderlander.nl/arnhem/rechter-eist-onderzoek-naar-instortingsgevaar-van-br-beverburcht-bij-bouwen-nabij-de-rijn-in-arnhem~a5bbd302/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.