Status woningbouwplannen gemeente Arnhem en projectontwikkelaar KWP

Wat is nu de status van de woningbouwplannen in Stadsblokken-Meinerswijk? We vinden het belangrijk om even goed uit te leggen hoe het zit, want er verschijnen verschillende berichten in de pers. Ook vragen mensen zich af wanneer ze antwoord krijgen op hun brief met hun bezwaren tegen de bouwplannen (zienswijze).

In welke fase zitten we nu?

We zitten nu in de fase waarin het bestemmingsplan vastgesteld wordt.

Op 18 augustus heeft de gemeente een persbericht uitgestuurd waarin wordt vermeld dat de stukken over het voorgestelde bestemmingsplan met de woningbouw naar de raad gestuurd zijn.

De gemeenteraad gaat hier nu mee aan de slag, ter voorbereiding op de vergadering en stemming. In deze stukken zitten ook de concept antwoorden op de zienswijzen die ingediend zijn door mensen en organisaties uit Arnhem. Het heeft vrij lang geduurd voordat de gemeente verder kon met het bestemmingsplan. Dit kwam doordat de stikstofregels waarmee men in Nederland rekende niet klopte.

In februari 2019 werd namelijk al het ontwerpbestemmingsplan openbaar gepubliceerd waarop mensen konden reageren. Er is daarop een record aantal van 173 zienswijzen ingediend, grotendeels met bezwaren tegen de plannen.

Wanneer komt er een antwoord op de ingediende zienswijze?

Een definitief antwoord op de ingediende zienswijze wordt pas gemaakt als de stukken door de raad behandeld zijn. Iedereen krijgt zijn antwoord daarna ook thuisgestuurd. Wel zijn de concept antwoorden nu al te vinden in de stukken die hier online staan: https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Arnhem/ff908daf-6764-4f5d-b511-ea08248a5b34#9957bdc5-5a2b-482d-83f4-ea97845784b4

Iedereen zou van de gemeente al wel al lang een ontvangstbevestiging van zijn zienswijze gehad moeten hebben. Is dat niet het geval neem dan contact op met de gemeente Arnhem.

Wat gaat er op korte termijn gebeuren?

Binnen nu en een aantal weken zal het nieuwe bestemmingsplan op de agenda van de gemeenteraad komen te staan. De partijen gaan hierover dan inhoudelijk met elkaar over in debat en er kunnen nog zaken gewijzigd worden. Deze raadsvergadering is normaal gesproken openbaar toegankelijk maar i.v.m. het coronavirus tijdelijk voor publiek alleen te volgen via een livestream.

Aan het eind van de vergadering zal er gestemd gaan worden over het bestemmingsplan zoals dat er op dat moment ligt. Als er een meerderheid stemt voor het bestemmingsplan, dan wordt het bestemmingsplan definitief.

Wel kan er op dit definitieve bestemmingsplan nog in beroep gegaan worden bij de Raad van State. De Raad van State kan besluiten dat het bestemmingsplan ongeldig verklaard wordt. De gemeente moet dan weer terug naar de tekentafel. Tot dat is afgehandeld is het bestemmingsplan nog niet van kracht.

Als het bestemmingsplan definitief gemaakt wordt zoals nu voorgesteld met de bouw van woningen, dan stappen Milieudefensie Arnhem en Stichting Kloppend Stadshart naar de Raad van State. Om dit mogelijk te maken willen we iedereen vragen om mee te doen met onze crowdfundingactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.